Programma

Wat gaan we doen?

Het niveau van de cursist is natuurlijk het uitgangspunt voor mijn adviezen. Een beginner krijgt simpelweg andere aanwijzingen dan de gevorderde cursist. Al moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat dat verschil niet altijd even duidelijk is. Iemand die zelden heeft geschilderd kan een oorspronkelijkheid aan de dag leggen die verrassend is. Juist omdat hij of zij geen kennis van zaken heeft!. Talent laat zich niet beperken!

Daartegenover kan een deelnemer die qua techniek alles in huis heeft zo vast zitten als een huis. Mijn taak is om die twee uitersten een stap verder te brengen… elkaars werk bespreken is dan ook een essentieel onderdeel van de workshop. Na iedere opdracht spreiden we de resultaten en bespreken succes en “minder succes”.

Op het eind van dag 1 en 2 drinken we op het strand een lekker roséetje. Ons succes is een borrel waard!

De meest voorkomende schildersproblemen komen aan bod. Zoals: compositiefouten… te veel detail… foutief kleurgebruik en perspektief… te langdradig en traag… te vertellerig… geen lef…geen concentratie…verkeerde materiaalkeuze…saai standpunt…te braaf…te serieus…kortom er kan vanalles misgaan; al die missers zijn heel herkenbaar en daar word je op gecorrigeerd. Je leert ontzettend veel in twee dagen!

Dag 1

We starten met korte, snelle studies in kleur en toon (licht – donker) van de branding, lucht en horizon. We zitten haast met onze tenen in het zeewater. Je moet het ook een beetje voelen! We werken op klein formaat karton /papier. Simpele pretentieloze schetsen, het resultaat is onbelangrijk. U moet loskomen van “het moet boven de bank idee”!

Wat is snel? Nou,.. niet langer dan 10 minuten. Hooguit een kwartier met grote penselen. Geen tijd voor details.

Tegen het einde van de ochtend maken we een schilderij met ’t zicht op Villa Carmen en het Badpaviljoen.

Hierin is het maken van de eerste opzet essentieel. Alle ingrediënten van een strandgezicht komen aan de orde. Hoe schilder je zand, lucht, water, villa, hotel…en wat doe ik met al die badgasten?

Het lijkt haast ondoenlijk als je t zo opnoemt. Echter, de kunst is om alles te zien als een geheel, en niet als optelsom. Soms laat je gewoon zaken weg, die tellen gewoon niet mee. Hoofdzaken! Daar gaat ’t om. Grote vormen, grote penselen, snelheid en vertrouwen. Dat is je gereedschap voor een impressie. Meer hoeft het niet te zijn. Een indruk! De toeschouwer is helemaal niet geïnteresseerd in details. Jij bent het die ze er alsmaar inzetten wil!

G-826

In de middag gaan we perspectiefstudies maken. We zoeken de badhokjes op en spelen met ritme en kleur. Mocht er zich een fraaie lucht voor doen dan “laten we alles vallen” en verleggen we tijdelijk onze aandacht. Een impressie. Weet je nog!

Dag 2

Op dag twee gaan we naar het hoogste punt van Domburg. De Hoge Hill. Vanaf deze plek gaan we een aantal bister-tekeningen maken met zelf gesneden rietpennen. De combinatie bister en rietpen is er een die dateert van de Gouden Eeuw. Rembrandt en zijn tijdgenoten werkten vaak met dit tekengerei. De sepiakleurige inkt laat zich makkelijk mengen met water. En net als in aquarel kun je er mooi ‘wassingen’ mee maken. Mits je het geschikte papier hebt. De rietpen is eigenlijk een tussenvorm van penseel en kroontjespen. Een uiterst artistiek en spotgoedkoop tekeninstrument. Ook Vincent van Gogh was een liefhebber van de rietpen in combinatie met sepiakleurige inkten!

Kortom een interessante zijsprong die voor de meeste deelnemers een eye-opener is. Doen we… een uurtje of zo.

Op het einde van de ochtend schilderen we Domburg vanuit een hoog standpunt. Hoe kijk je nu op de daken en straten van Domburg. Villa Carmen. Wat is het verschil met gisteren? Horizon hoog of laag. Wat doet dat met mijn beeld? Ook in kleur gaan we variëren. We maken de opzet rechtsreeks in verf, geen tekening. We gaan ook letten op de belevenis van kleur. Het toepassen van kleurcontrasten, koude -en warme kleuren, complementaire kleuren, simultaan contrasten.

Dit alles wordt helder en vooral toepasbaar uitgelegd.

Kleurencirkel_Itten

In de middag maken we studies van badgasten. Het is immers onmogelijk een strandtafereel te schilderen zonder haar badgasten. Hoe doe je dat? Waar moet je op letten?

Het makkelijkst te leren door samen met de andere deelnemers even “model” te zitten/staan.

Als de tijd het toelaat maken we nog een detailstudie van die beroemde strandpalen. Mooi verweerd van kleur en vaak bezet met zeepokken. Een item waarin het palletmes een hoofdrol kan spelen…

Deze afbeeldingen zijn te koop via: galerievanbokhoven.nl